I hus P kommunicerar värme- och ventilationssystemen och de justeras gemensamt. Nattetid är ingen ventilation på, kl 06:00 går grundventilationen på med ett tilluftsflöde, 3 l/sek i små arbetsrum. Samtliga rum har närvarogivare och när någon går in i ett rum ökas flödet till 10 l/sek. Om värmen närmar sig 23-24 grader i ett rum ökas flödet till upp till 30 l/sek och elementen slås av. I större rum gäller samma princip, men med högre värden på flödena.
I hus E startas ventilationen (tilluftsflödet) kl 06:30. Grundflödet i undervisningslokalerna är lagom för att ungefär 1/3 av maxantalet människor ska vistas i dem. Om antalet människor i rummet överstiger 1/3 av maxantalet behöver forceringsknappen tryckas in för att få tillräcklig ventilation.
Tilluften är under sommarhalvåret kyld i hus P, medan den måste kylas ner separat i hus E. Systemet i hus E mäktar inte att kyla ner luften tillräckligt om det är mer än 27-28 grader utomhus.
Extraelement
Extraelement ska inte användas i våra lokaler. Temperaturgivarna i våra rum uppfattar värmen som avges av elementen som skäl att öka tilluftsflödet och stänga av det fasta elementet, vilket ger kallras från fönstren. Detta tillsammans med ökat luftflöde leder till en ökad känsla av kyla i rummet. Extraelementen motverkar alltså att systemet självt värmer upp rummet i tillräcklig grad.
I flera av våra rum finns möjligheten att reglera värmen på elementen, kontrollera gärna att reglatorn står på max ifall du har en på ditt element.. Se gärna också till att du inte har möblerat precis framför elementet.
(Publicerat 2019-01-04).