LFK är ett forum för undervisningsutvecklande och lärardriven skolforskning och ett tillfälle att diskutera forsknings- och utvecklingsprojekt för lärare och forskare.
Konferensen arrangerades av Stockholm Teaching & Learning Studies (STLS). STLS är en samverkansplattform mellan Stockholms stad, Botkyrka kommun, Nacka kommun, Fryshusets gymnasium, Kunskapsskolan och Stockholms universitet med syfte att leda och samordna undervisningsutvecklande ämnesdidaktisk forskning - för, med och av lärare.
Keynote-talare
Förmiddagens keynote-talare var Kristina Danielsson, professor vid Institutionen för svenska språket, Linnéuniversitetet samt Institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet. Hon talade om ”Olika ämnen - olika språkliga världar. Möjligheter och utmaningar för elever och lärare".

Eftermiddagens keynote-talare var Tuula Maunula, fil.dr. i pedagogiskt arbete samt lektor i Rinkebyskolan, Stockholms stad. ”Matematik - ett innehållsligt kommunikations- och resonemangsämne. Matematiklärarens, lektorns och undervisningsforskarens perspektiv på matematikundervisning” var rubriken för hennes keynote-tal.
Dagen erbjöd sedan sammanlagt 6 pass med ett mycket stort antal parallella seminarier att välja mellan. Mer information om konferensen hittar du i:
-
Book of abstracts 2020 (1050 Kb)
Forskningsmedel från Skolforskningsinstitutet
Under konferensen tillkännagav också Skolforskningsinstitutets generaldirektör
årets mottagare av institutets forskningsmedel:
Kommentar och sammanfattning

- Det digitala formatet som vi var tvugna till i år gjorde att rekordmånga hade möjlighet att vara med, vi hade till exempel en deltagare från Österbotten i Finland, berättar Maria Andrée som är vetenskaplig ledare vid STLS och docent vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskaps ämnenas didaktik, Stockholms universitet.
- Vi hade en stor bredd av presentationer, både av forskare som finns på lärosäten och lärare som bedriver forskning i skolan. Presentationerna spände över alla ämnesområden från grundskola till vuxenutbildning och folkhögskola, säger Maria.
- Speciellt för i år var att vi för första gången hade en keynote-talare som är verksam som både lärare i skolan och forskare. Tuula Maunula talade utifrån sin egen och andras forskning samtidigt som hon tog avstamp i dagsfärska exempel på utmaningar i sin egen matematikundervisning– det var häftigt, avslutar Maria.